Ματζουράνα
25gr
Ματζουράνα
ORIGANUM MAJORANΑ

Η μαντζουράνα έχει πολλές φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες (ιδιαίτερα το αιθέριο έλαιό της). Είναι αποχρεμπτική, απολυμαντική, τονωτική και αντισπασμωδική. Το κατάπλασμα των φύλλων της και οι επαλείψεις με το αιθέριο έλαιό της ανακουφίζουν από τους ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους, ενώ το όμορφο άρωμά της απομακρύνει την κακή διάθεση, την κατάθλιψη και το στρες. Βοηθά στη γρήγορη επούλωση τραυμάτων και πληγών, ενώ ανακουφίζει και από τους πόνους στο αυτί.

Τα φύλλα, όταν τοποθετούνται πάνω σε μώλωπες ή σε σημεία όπου έχουν τσιμπήσει έντομα, είναι πολύ μαλακτικά. Ο χυμός τους μαζί με οινόπνευμα χρησιμοποιείται για εντριβές σε άτομα που υποφέρουν από νευραλγίες. Τα φύλλα ωμά κάνουν πολύ καλό στο συκώτι και ευνοούν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος.

Έχει έντονη πικάντικη γεύση, γλυκύτερη από αυτή της ρίγανης. Ταιριάζει σε κεφτέδες, κρέατα, σάλτσες, σούπες κοτόπουλου, αυγά, λαχανικά, ζυμαρικά, ομελέτες, πατάτες και ψάρια δίνοντας ένα πιο γλυκό ξεχωριστό άρωμα. Χρησιμοποιείται για να αρωματίσει το ρολό μοσχάρι και άλλες αγαπημένες ελληνικές γεύσεις, λαχανικά όπως μελιτζάνες και κολοκύθια. Πρέπει να προσέχετε την ποσότητα που χρησιμοποιείτε γιατί πικρίζει και έχει την τάση να καλύπτει αρωματικά τα άλλα αρώματα. Καλύτερα είναι να προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος για να μην χάσει το άρωμά της. Το ντελικάτο άρωμα συνδυάζεται με τσίλι, σκόρδο, ρίγανη, πάπρικα, πιπέρι, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, βασιλικό και δάφνη.

ΥΨΟΜΕΤΡΟ 770m.
ΧΑΡΤΗΣ 39.917248, 21.847718
Ματζουράνα

Ιθαγενές φυτό των χωρών της Μεσογείου με πιο σημαντικό είδος τη μαντζουράνα ορίγανο.

Στην Ελλάδα η μαντζουράνα υπάρχει σαν αυτοφυές φυτό, ωστόσο είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια όπου την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο κατά στομαχικών και εντερικών ενοχλήσεων. Ο Γαληνός προτρέπει την χρήση της ως χωνευτικού ενώ ο Ιπποκράτης τη χρησιμοποιούσε σαν αντισηπτικό.

Ματζουράνα
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Αλμυρή
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Χειρονακτικά
ΧΩΡΑΦΙ
Αλμυρή
ΤΜΗΜΑ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ
Όλο το φυτό
ΥΨΟΜΕΤΡΟ
770m.
ΦΑΣΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ
Έναρξη της άνθησης
ΞΗΡΑΝΣΗ
Φυσική
ΘΕΡΜ/ΣΙΑ ΞΥΡΑΝΣΗΣ
35-40 °C
ΧΡΗΣΗ
Ως αφέψημα, βράζουμε λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα σε ένα μπρίκι νερό. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι. Ως έγχυμα, ένα κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα σε ένα μπρίκι με καυτό νερό. Το αφήνουμε 10 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι. Ως αιθέριο έλαιο, 3-4 σταγόνες σε μία κουταλιά μέλι, 2-3 φορές την ημέρα. Το έλαιο χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαπουνιών, μύρων και οδοντόκρεμας.
ΥΠΝΟΣ

Δρα ευεργετικά κατά των πονοκεφάλων και της αϋπνίας. Έχει αναλγητικές, ηρεμιστικές και σπασμολυτικές ιδιότητες.

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ

Ως αφέψημα είναι επίσης πολύ αποτελεσματική κατά των αναπνευστικών παθήσεων (άσθμα, βρογχίτιδα), της δυσμηνόρροιας, της δυσκοιλιότητας, των εγκεφαλικών παθήσεων, των κολικών, του ιλίγγου, της επιληψίας, του κρυολογήματος και των στοματικών ελκών.

WHY IT WOR KS
ΠΕΠΤΙΚΟ

Ανοίγει την όρεξη, ανακουφίζει από τους τυμπανισμούς και τους στομαχικούς πόνους.

Please use a
taller screen